08-12-05

accepteren


 
 
 

 


sommige staan er niet eens bij stil, ik wel, daarom wil ik het even hebben over iets waar zoveel mensen het moeilijk mee hebben... accepteren. 
 
 
 
 
 

 
 

is het nodig/mogelijk om iedereen en alles goed te keuren? neen.
waarom?
onrecht verdient kritiek.
mag je wel eens kritisch zijn? ja!
waarom? op een assertieve wijze kritiek geven is belangrijk om bv. niet over je heen te laten lopen.
is er een verschil tussen accepteren en goedkeuren? ja!
leg uit! accepteren d.w.z. aannemen - goedkeuren d.w.z. na onderzoek verklaren dat iets of iemand aan de eisen voldoet; goedvinden (dankjewel prismawoordenboek)
is er een verband tussen accepteren en goedkeuren? ja!
Leg uit! iedereen heeft zijn beperkingen, ook al zijn deze beperkingen niet zo positief, vanaf het moment dat je je beperkingen accepteerd creëer je de mogelijkheid om eraan te werken zodat je na verloop van tijd en inspanning de positieve evolutie van je berperkingen niet alleen gaat aannemen maar zelfs goed kan gaan vinden!
keur je criminaliteit en de daden van moordenaars goed? neen.

vind je ondanks dit alles 'accepteren' toch een belangrijk iets in het leven? ja! 


 

--> langs de ene kant kan ik van mezelf zeggen dat ik, ook al betrap ik mezelf er soms op dat ik wel eens kritiek geef op een ander, over het algemeen gemakkelijk mensen accepteer hoe ze zijn, dit komt waarschijnlijk omdat ik in mn leven al veel geluk heb gehad met de 'juiste' mensen te ontmoeten... door veel met verschillende mensen te praten en door mn beroepskeuze (psychiatrische verpleegkunde) voel ik me wel 'open-mind' en kom ik dus ook veel mensen tegen die het een beetje moeilijk hebben onderweg, de meeste zijn niet echt 'ziek' in hun hoofd maar je voelt dat ze problemen hebben. die problemen zijn dikwijls de oorzaak van onacceptatie... ze accepteren zichzelf wel (oorspronkelijk) maar hun directe omgeving geeft hun negatieve energie omdat ze hen dingen willen opleggen die niet bij hun levenswijze passen. die omgeving wil 'hun' verwachtingen overplaatsen naar de andere persoon. hierdoor gaat die persoon het moeilijk krijgen om zichzelf te blijven en zichzelf te blijven aanvaarden, ze gaan zich daardoor soms inbeelden dat ze niet de moeite waard zijn, agressief worden, soms gaan ze zichzelf pijn doen, enz.... in deze maatschappij is het niet meer vanzelfsprekend om tevreden te zijn met jezelf! De wereld is op dit moment zo chaotisch, daarbij komt nog eens kijken dat mensen dikwlijks ontzettend hoge eisen aan zichzelf stellen en dat maakt het er ook niet gemakkelijker op. het klinkt misschien eenvoudig maar toch is tevreden zijn met jezelf niet zo evident. wat wil ik, wat verwacht een ander van mij. de ene persoon laat zich al gemakkelijker beïnvloeden dan de andere. eigenlijk weet jij en jij alleen de juiste weg door te luisteren naar je intuïtie en misschien moet je gewoon proberen te aanvaarden dat anderen zich niet altijd bewust van zijn van de betekenis van hun denkwijze en manier van doen, waarschijnlijk bedoelen ze het echt goed maar hebben ze er geen idee van dat ze jou zo op die manier belemmeren in 'jezelf zijn'. tja, Het leven is geven en nemen. leer eerst jezelf kennen voordat je een oordeel geeft over een ander! mensen kiezen vaak voor de gemakkelijkste weg door gauw kritiek te geven op anderen, vaak worden eigen problemen en verwachtingen op de andere geprojecteerd... zolang je jezelf nog niet hebt gevonden en niet accepteerd hebt kun je een ander die zoizo anders is ook niet onvoorwaardelijk accepteren.
 
--> langs de andere kant ben ik, ook al ben ik niet perfect, perfect tevreden met mezelf! :o) klinkt best narcistisch maar als je verder leest zal het duidelijker worden. door mezelf ervan bewust te zijn dat ik (massa's) tekortkomingen heb en tegelijkertijd toch mijn onvolmaaktheden kan accepteren voel ik me goed in mn vel. ik ben wie ik ben, ik ben niet perfect maar dat is perfect voor mij. ik accepteer perfect mijn onperfectie. :o) stel je nu voor dat ik echt 'perfect' zou zijn, dan was het leven maar saai! nu kan ik blijven groeien, blijven bijleren en mezelf ontwikkelen. trouwens, wat is dat perfectie --> zeer relatief, omdat ieder mens zijn kijk op het leven heeft, wat de één perfect vindt vind de ander onzin. de kunst is om jezelf te zijn en te blijven, jezelf te accepteren, je eigen wegen te kiezen, en op jouw manier te groeien in het mens-zijn.
 
eigenlijk wou ik je gewoon zeggen...
be yourself en stay cool! 

 

 

 

(dit is een herwerkte versie van een tekstje dat ik schreef op 11 juni 2004)

14:47 Gepost door tint | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

ik ben onder de indru van je gezonde kijk op de dingen dit heb je heel jusit en heel mooi verwoord, weeral eens!
idd bij zo'n dingen moet een mens meer stilstaan ;-)

Gepost door: lord cms | 08-12-05

? ik dacht dat je ging stoppen met je blog?

Gepost door: glenn | 09-12-05

goed opgemerkt glenn eind december stop ik ermee...
klaprozig groetje van tint!

Gepost door: tint | 09-12-05

:) mensen accepteren is heel gemakkelijk, maar soms heel moeilijk...En, wa zie ik, ge gaat ons in de steek laten??? :'(

Gepost door: Anne | 09-12-05

ja anne, blogland wordt door tint verlaten!

Gepost door: tint | 09-12-05

De commentaren zijn gesloten.